Het kortefilmprogramma van de Pleinbioscoop bestaat uit

  • En Plein Public: de competitie waarbinnen we jaarlijks korte films vertonen als amuse bij onze hoofdfilm. De maker van de film die door de vakjury als beste wordt beoordeeld ontvangt een prijs van €2000 euro t.b.v. een volgende productie.

  • Pitchen op het Plein: filmmakers krijgen de kans om hun kortefilmidee te pitchen aan ons publiek. Zij kunnen de filmmakers steunen door hun statiegeldbeker te doneren aan de productie.n

DIEP van Michelle Verhoeks wint En Plein Public Award 2018!

Op zaterdag 25 augustus heeft DIEP van Michelle Verhoeks de En Plein Public Award gewonnen. Ze ontvangt €2000 euro voor haar volgende productie. De prijs is mede mogelijk gemaakt door onze partner ShortsTV.

Dit schreef de jury over DIEP:

Een hypnotiserende film, met een sterke eigen beeldtaal die net zo sensueel is als het onderwerp, gemaakt met veel humor, sensibiliteit en vakmanschap. De film is prachtig gedoseerd: langzaam worden we meegezogen, het diepe in. De precisie waarmee de beelden gekozen zijn en de subtiele omgang met geluid verraden dat dit een filmmaker is die weet wat ze wil.

Kortefilmprogramma 2018

Deze films zijn genomineerd voor de Award van onze kortefilmcompetitie En Plein Public. De winnaar ontvangt een prijs van €2.0000 t.b.v. hun volgende productie. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door onze partner ShortsTV.

Donderdag 9 augustus – Portrait de deux – Ennya Larmit – 5 min. (2018)

Onderdeel van een korte documentaireserie over geliefden die samen dansend het door het leven gaan. In hun huiselijke omgeving zien we het jonge koppel Sammie & Carlo die in een intieme choreografie hun liefde voor moderne dans uiten.

Zondag 12 augustus – LISTEN – Astrid Bussink – 15 min. (2017)

Het leven kan soms overweldigend zijn, vooral als je opgroeit. En aan je ouders en vrienden kun of wil je niet altijd je verhaal kwijt. Gelukkig biedt de Kindertelefoon uitkomst. Typische kindergesprekken – hilarisch of ondeugend, verdrietig of schrijnend – worden inventief vermengd met animaties en andere beelden.

Maandag 13 augustus – Het Ding (preview) – Mels van Zutphen – 15 min. (2017)

Fraai gestileerde minidocumentaire toont de inventieve, arbeidsintensieve restauratie van een van Rotterdams grootste iconen, de gigantische sculptuur “Het Ding” van Naum Gabo. Beeld, muziek en materiaal smelten ineen.

Dinsdag 14 augustus – #YOLO4REAL – Aiman Hassani – 10 min. (2017)

Een sociale-media-achtig portret van de twintiger Ahmed, vaak zonder dialoog en dicht op de huid gefilmd, waarin duidelijk wordt dat hij ongeneeslijk ziek is en een chemokuur ondergaat. Ahmed doorloopt alle stadia van iemand die dit vreselijke nieuws te verwerken krijgt.

Woensdag 15 augustus – Botanica – Noël Loozen – 13 min. (2017)

Absurdistische komedie over een medewerker van een tuincentrum die bang is voor onvruchtbaarheid. Terwijl de zwangerschapswens van zijn liefje groeit, begint hij zich steeds meer te schamen voor zijn stilstand. Hij besluit iets nogal onconventioneels te doen…

Zondag 19 augustus – Little Noah’s Last Adventure – Shariff Nasr – 10 min. (2017)

Vertederende, zintuiglijke korte film over ontdekken en afscheid nemen, gemaakt vanuit de belevingswereld van een kind van zes, die bang wordt wanneer hij denkt dat de wilde aardbeien die hij at wellicht giftig zijn. Film van Shariff Nasr die vorig jaar de En Plein Public competitie won met zijn film Pensionado. 

Maandag 20 augustus – Gallivant –  Bram van Dijk – 6 min. (2017)

De hoofdpersoon gaat op zoek naar iets nieuws, naar grenzen. Iets dat hem weer wat doet voelen. Met zijn vrienden struint hij verlaten plekken af. Ze roken, drinken, tongen en slopen. Op zoek naar afleiding, verandering, weg van het gewone. Gemaakt voor de Willem de Kooning Academie Rotterdam.

Maandag 20 augustus – Diep – Michelle Verhoeks – 4 min. (2017)

Een vrouw reikt tot in het diepste van haar onderbewustzijn. Een kleurrijke droom voert haar naar een surrealistische oceaan waar ze andere vrouwen bekijkt en haar eigen seksualiteit verkent. Poëtische korte animatiefilm gemaakt aan de AKV | St. Joost vermengt analoge en digitale vormen.

Dinsdag 21 augustus – Hitchcock Hitchcock – Kuba Szutkowski, Edgar Kapp – 8 min. (2017)

Het conflict tussen een winkelier en zijn moeder escaleert. Een argeloze klant stelt kritische vragen terwijl hij met filmcitaten strooit. Ode aan de suspensefilm won o.a. publieksprijs, beste regie en beste acteur bij de vorige editie van 48 Hour Film Project Rotterdam.

Woensdag 22 augustus – Glad IJs – Joosje Duk – 10 min. (2018)

Vorig jaar nog een Pitchen op het Plein-project, nu voltooid. Korte suspensefilm gaat over de in Nederland groeiende angst voor aanslagen. Op een openbare ijsbaan ziet gevonden-voorwerpen-loketmedewerker Rink (Achmed Akkabi) ineens een jongen met een verdachte rugzak aan de andere kant van de baan op een bankje zitten. Vervolgens slaan zijn gedachten op hol. Première!

Donderdag 23 augustus – Catastrophe – Jamille van Wijngaarden – 2 ½ min. (2017)

Wanneer een klein vogeltje ineens dood neervalt in zijn kooitje richten alle ogen zich op de kat. Die probeert wanhopig alles weer goed te maken, maar al doende wordt het alleen maar erger. Spitsvondige ultrakorte animatiefilm.

Zaterdag 25 augustus – Uitreiking En Plein Public Award 2018

Vandaag wordt de winnaar bekendgemaakt. Daarna draaien we de winnende film nog een keer.

Mede mogelijk gemaakt door:

Pitchen op het Plein

Bij Pitchen op het Plein helpt het publiek van de Pleinbioscoop een filmmaker bij de financiering van hun filmplan. De filmmaker mag pitchen voorafgaand aan de hoofdfilm en als het publiek overtuigd is doneren zij hun statiegeldbekers. Mocht de film binnen een jaar worden gemaakt, dan wordt deze op de eerstvolgende Pleinbioscoop vertoond.

Pitchen op het Plein is een samenwerking met CineCrowd: hét crowdfundingsplatform voor korte films.

18 augustus – Afmeren – Reyndert Guiljam – 10 min. (2018)

Première van een Pitch op het Plein uit 2017.

Marek runt samen met zijn zus een Poolse winkel die de oude Theo regelmatig bezoekt. Marek heeft een zwak voor deze eenzame zeeman en gaat hem helpen om zijn boot klaar te maken voor een laatste reis. Het begin van een vriendschap, maar hun verschillende karakters zijn voorbestemd om te gaan botsen.

26 augustus: Een Pitch op het Plein

Deze avond verwelkomen we Paul Joosse, die gaat pitchen voor zijn project Minah. Kom je naar de slotfilm Good Time? Draag dan je steentje bij!