En Plein Public 2019

Ieder jaar selecteren we korte films van jonge makers, die voor de hoofdfilm vertoond worden. Een mooie kans dus, om het werk van nieuwe filmmakers op een groot doek te zien. Vaak voorafgegaan aan een introductie van de filmmakers zelf, bekijk je tijdens En Plein Public 2019 de volgende korte films.

Hou vast – Bart Schrijver (7 minuten, 2018)

Glazenwasser Dennis blijft na een val hulpeloos bungelen op de 25ste verdieping bij het appartement van Debbie, die zich klaar maakt voor een date. Door de geluidsisolerende dubbele beglazing voeren ze een ongemakkelijk gesprek. De onhandige situaties stapelen zich zo op in deze bizarre komedie, boordevol staaltjes miscommunicatie.

10 augustus, 21:46.

Orbit – Tess Martin (7 minuten, 2019)

Een subtiele, fijne animatie van Tess Martin. De natuurlijke levenscyclus, letterlijk vormgeven in circels, wordt verstoord door de onmatigheid van de mensheid. Een betoverende film over de relatie tussen de mens en de zon. Ging in première tijdens International Film Festival Rotterdam 2019.

11 augustus, 21:44.

Minah – Paul Joosse (15 minuten, 2019)

Winaar van Pitchen op het Plein 2018. Het gevoel van verliefdheid voor een Nederlandse collega, doet de jonge Marokkaanse vrouw, Minah, twijfelen over haar levenspad, geloof en keuzes. Een prachtige, eerlijke vertelling door Paul Joosse.

12 augustus, 21:42.

Yulia & Juliette – Zara Dwinger (12 minuten, 2018)

In de hopeloze omgeving van een jeugdinrichting vinden twee meisjes heil in de liefde voor elkaar. Ruimte voor hun relatie is er niet echt in de jeugdinrichting, maar wanneer een van hen vrijkomt, worden ze volledig van elkaar losgerukt. Kunnen ze hun liefde later hervatten buiten de muren van de inrichting of is het beter als ze zich herenigen binnen de bekende maar afgesloten omgeving?

13 augustus, 21:40.

Leer – Thomas Bos (9 minuten, 2018)

In deze originele dansfilm volgen we Hank. Hank heeft problemen. Hij hoort er niet bij. Door op zijn motor te rijden kan hij helder nadenken. Boven de 130 wordt alles zwartwit. Tijdens zijn nachtelijke ritten raakt hij zo diep in zijn eigen gedachten verstrengeld dat het niet altijd meer duidelijk is of wat hij ziet en hoort echt is. Een ding weet Hank wel zeker: als je hard genoeg gas geeft, hoort niemand je huilen in je helm.

14 augustus, 21:38.

It Starts with a Heartbeat – Mikki Sindhunata (1,5 minuut, 2019)

Een snel gemonteerde, muzikale dansvideo waarin gebarentaal en hiphop samenkomen in een Rotterdamse context. In het kader van haar afstudeeronderzoek heeft Anne Kamps met behulp van dove mensen en tolken de gesproken rap vertaald naar gebarentaal. Filmregisseur Mikki Sindhunata heeft samen met een choreografe deze vertaling omgezet in een stoere Rotterdamse dansfilm.

16 augustus, 21:34.

Abiding – Ugo Petronin (4 minuten, 2019)

Mysterieuze stille film van Ugo Petronin, gemaakt van een enkele 35mm foto. Deze foto is genomen vanachter een raam in de trein tussen Dordrecht en Rotterdam, waarbij de maker handmatig aan de film trok in een camera zonder sluiter. De potentie van film en fotografie wordt hier tot het uiterste gerekt.

16 augustus, 21:34.

A Sense of Place – Nan Wang  (8 minuten, 2019)

Een film die is gemaakt met gescande afbeeldingen van transparant plakband. De sporen, markeringen en afdrukken die achterbleven op de tape, werden gescand en geanimeerd in een luidruchtig bewegend beeld, overlappend met slow-motionbeelden van een platform van een treinstation. Een beweging van abstractie naar realiteit. Met een vlammende soundtrack van Michel Banabila.

17 augustus, 21:32.

Kalí Chroniá – Brandon Grötzinger, Wander Theunis (9 minuten, 2018)

Kort drama. Op de laatste dag van het jaar krijgt een overwerkte, vermoeide tolk, die vanuit huis werkt, een telefoonbericht met een alarmerend karakter. Zij moet alle zeilen bijzetten om het leven van de man aan de andere kant van de lijn nog een positieve wending te geven.

18 augustus, 21:30.

Met sokken op de brommer – Huub Verburg, Jason Hornung (11 minuten, 2019)

In deze vlotte adolescentenfictie volgen we de sukkelige brommerfanaat Alex, die erkenning zoekt binnen zijn vriendengroep waarin het leven draait rond brommers, bier en flauwe grappen. Wanneer Alex verliefd wordt op de beeldschone Bobbi, die buiten deze wereld staat, zal hij zichzelf moeten veranderen.

19 augustus, 21:28.

Korte kuitspier – Victoria Warmerdam (13 minuten, 2019)

In deze absurdistische zwarte komedie volgen we Anders, een uit de kluiten gewassen dertigjarige, die er tot zijn toenemende verbazing achter komt dat de wereld denkt dat hij een kabouter is. Een korte film met een topcast, de hoofdrol (Henry van Loon) in het bijzonder.

20 augustus, 21:26.

I’m Still Here – Anne van Wingerden (7 minuten, 2019)

In deze korte, dromerige en subtiele animatiefilm volgen we een jonge vrouw 24 uur, vanaf de wekker tot de diepe dromen van middernacht. De film laat zien hoe haar leven teveel wordt gedomineerd door dwanggedachten. Gedachten die wellicht iets te maken heeft met pestgedrag van anderen.

21 augustus, 21:23.

Moker – Kuba Szutkowski, Edgar Kapp (7 minuten, 2018)

Flitsend gemaakte korte film volgt Mo “de Moker”, een bokser die na een paar jaar van afwezigheid weer een gooi naar de titel wil doen. Er is volop aandacht van pers en publiek. Kan Mo wel met die druk omgaan? Van de makers van Hitchcock Hitchcock, een film ook gemaakt in het kader van 48 Hour Film Project Rotterdam.

22 augustus, 21:21.

Geen Antwoord – Sam Piek (2019)

Een heel bijzonder project. Deze avond staat in het teken van Coming To Your Senses, waarbij we bijdragen aan een inclusieve samenleving waarin doven en slechthorenden zich welkom voelen. Speciaal daarvoor hebben we filmmaker Sam Piek uitgenodigd een korte film te maken. Hij is slechthorend en lid van Swan Harbour, het jongerenteam van de Rotterdamse stichting Swedoro (Stichting Welzijn Doven Rotterdam). Op 24 augustus gaat Geen Antwoord in première.

24 augustus, 21:17

 

Samoeraai – Sven Peetoom (9 minuten, 2018)

Een korte poëtische speelfilm die gemaakt is als een soort autobiografisch portret van de jeugd van de maker in Rotterdam. Een jongetje fantaseert over een rol als zwaardvechter. Fantasie en realiteit lopen door elkaar heen. Misschien krijgt hij in de ogen van zijn moeder nog een echte heldenrol te spelen.

25 augustus, 21:15.


Meer over Pleinbios en korte film

Bekijk onze minidocu over crowdfunden op de Pleinbioscoop!