Leto

dinsdag 20 augustus 2019

Zonsondergang: 20:56
Start voorprogramma: 21:26
Start Hoofdfilm: 21:51
Duur Film: 126 minuten
Verwachte eindtijd: 00:00

IMDB score: 7.5
Jaar: 2018
Land: Russia, France

Zomer in Leningrad, 1983. Viktor Tsoi, die later ongekend populair zal worden met zijn band Kino, is nog een beginnende popster. Springlevend, muzikaal en (grotendeels) waargebeurd.

Regie: Kirill Serebrennikov
Met o.a.: Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk, Anton Adasinsky

Nog een muziekfilm! In deze biopic zien we hoe punkicoon Victor Tsoi in het Leningrad van de jaren ‘80 flink weet op te schudden. Rond deze periode worden de platen van T. Rex, Blonde en David Bowie het land in gesmokkeld en vindt de punkbeweging – vanwege de strenge censuur – uitsluitend underground plaats. Tsoi ontmoet hier de charismatische zanger Mike en zijn vrouw Natasha. Terwijl tussen hen een bijzondere driehoeksverhouding ontstaat, zijn de muzikanten vastberaden met rock ‘n roll de Sovjet Unie voorgoed te veranderen. Stijlvol geschoten in zwart-wit, volgen we de jonge artiesten die, ondanks hun politieke situatie, een zwoele zomer beleven.

Leto ging in wereldpremière in de hoofdcompetitie van Cannes, maar moest het zonder de aanwezigheid van regisseur Kirill Serebrennikov (The Student) doen. Wegens bizarre aantijgingen over geldfraude werd Serebrennikov onder huisarrest geplaatst en maakte hij thuis de montage af. Er is niets aan af te zien, in deze geslaagde film over rebellerende muzikanten in strijd tegen de censuur.

Audio: Russian
Subtitles: Dutch

Nodig je vrienden ook uit voor Leto: