Stuur vóór 15 juni je filmplan in voor Pitchen op het Plein 2018!

Meer info

Stuur vóór 7 juli je korte film in voor En Plein Public 2018!

Meer info

Het kortefilmprogramma van de Pleinbioscoop bestaat uit

 • En Plein Public: de competitie waarbinnen we jaarlijks korte films vertonen als amuse bij onze hoofdfilm.

 • Pitchen op het Plein: filmmakers krijgen de kans om hun kortefilmidee te pitchen aan ons publiek.


Pitchen op het Plein 2018

Jouw filmproductie in de kijker spelen door een live pitch bij Pleinbioscoop 2018 én een serie waarin de productie van jouw korte film gevolgd wordt? Meld je aan voor PITCHEN OP HET PLEIN!  Het project is een samenwerking van Pleinbioscoop, CineCrowd en Film Platform Rotterdam waarbij de productie van korte films ondersteund wordt door een pitch, een docuserie en een mogelijke bijdrage aan je crowdfundcampagne. Voor dit filmtraject zijn we op zoek naar jouw filmplan!

Pleinbioscoop en CineCrowd selecteren twee filmplannen. De gelukkigen ontvangen:

 • Een LIVE pitch tijdens Pleinbioscoop 2018 (gem. 1.000 bezoekers per avond)

 • De mogelijkheid om tijdens de pitch al een bijdrage te ontvangen vanuit het publiek

 • Een gegarandeerde vertoning bij En Plein Public, als voorfilm bij de Pleinbioscoop 2019

 • Een reportage waarin de productie van je korte film in beeld gebracht wordt

 • Begeleiding van CineCrowd voor en tijdens het crowdfunden!

Dus, heb jij een goed idee voor een korte film, wil je een pitch, bekendheid bij het Rotterdamse publiek en een première tijdens Pleinbioscoop 2019? Stuur dan je filmplan vóór 15 juni 2018 naar jeltje@cinecrowd.nl o.v.v. PITCHEN OP HET PLEIN.

DE PITCH

De geselecteerde filmmakers krijgen tijdens Pleinbioscoop 2018 de kans om hun film- en crowdfundingcampagne LIVE voor het publiek in Rotterdam (gemiddeld 1.000 bezoekers per avond) te pitchen! Om jouw crowdfunding campagne een kickstart te geven helpt Pleinbioscoop actief mee met de crowdfunding door het statiegeld op de Pleinbiosbekers actief in te zamelen voor jouw film. Tijdens de eerste editie van PITCHEN OP HET PLEIN haalden de filmmakers hier honderden euro’s mee op. Ga voor een impressie van voorgaande jaren naar de website van CineCrowd: https://cinecrowd.com/nl/pleinbioscoop.

DE REPORTAGE

In de tv-reportage legt het Rotterdamse productiebedrijf Groener Gras de pitch en de uiteindelijke premiere vast van de twee geselecteerde films. Van droom naar première in een reportage voor (onder voorbehoud) de lokale omroep OPEN Rotterdam.

SELECTIECRITERIA

 • De film duurt max. 15 min, ieder genre kan worden ingediend

 

 • Het streefbedrag van de crowdfunding is minimaal €5000,-

PLANNING

18 juni 2018 – Indiendeadline

2 juli 2018 – Geselecteerde projecten bekend

12 juli 2018 – Workshop crowdfunden voor film door CineCrowd
8 t/m 26 augustus – Pitchen @Pleinbioscoop (exacte pitch data binnenkort bekend) 

VEREISTEN

 • Filmplan

 • (concept) Begroting

 • CV van de maker(s)

 • Crowdfundingplan (meer informatie vind je hier)

De winnaars worden 2 juli 2018 bekendgemaakt. Uiteraard worden de geselecteerden begeleid bij hun crowdfunding door CineCrowd en wordt de campagne gepromoot door Pleinbioscoop (ruim 19.000 likes op facebook), Groener Gras en CineCrowd. De pitches vinden plaats tussen 8 en 26 augustus 2018 en bestaan uit de vertoning van een video en een LIVE toelichting op het beeldmateriaal van de filmmaker. Heb je nog vragen over PITCHEN OP HET PLEIN? Neem dan contact op met Jeltje Hillen, Head of Projects van CineCrowd, via 020 3314017 of jeltje@cinecrowd.nl

 

Bekijk hier de winnende film van En Plein Public 2017!

Bekijk

Je kunt nu je korte film inzenden voor En Plein Public 2018!

Inzenden kan door een online viewing link (bv. Vimeo of Youtube) te versturen naar: kortefilm@pleinbioscooprotterdam.nl.

Vermeld hierbij altijd de naam van de maker(s), de contactpersoon en een telefoonnnummer waarop deze bereikbaar is. Ook een motivatie of achtergrondverhaal is welkom. Je kunt de films opsturen tot en met vrijdag 6 juli.

Voorwaarden:

 • Films kunnen worden ingezonden tot en met vrijdag 6 juli 2018.
 • Alle genres zijn welkom en het is toegestaan om meerdere films per maker in te zenden.
 • De maximale duur is 15 minuten (+/-)
 • De film moet online beschikbaar zijn voor viewing van programmeur en jury.
 • De film is voltooid óf voor het eerst vertoond in 2017 of later.
 • Voor vertoning op de Pleinbioscoop is HD beeldkwaliteit beschikbaar (1920 x 1080p of hoger). Ook de geluidskwaliteit moet adequaat zijn.
 • Op de Pleinbioscoop kunnen in principe alleen digitale bestanden en DCP’s vertoond worden.
 • Indien je twijfelt of je film aan de voorwaarden voldoet, neem dan contect met ons op. De organisatie behoudt zich het recht om films, die achteraf niet aan de voorwaarden blijken te voldoen, uit te sluiten van competitie. Ook wanneer deze in eerste instantie wel geselecteerd waren.

Verslag En Plein Public 2017

We feliciteren regisseur Shariff Nasr en zijn team van harte met het winnen van de En Plein Public Award 2017, voor de film Pensionado!

Green Screen Gringo van Douwe Dijkstra won de prijs voor beste Soundtrack/Geluidsontwerp.

Bijna iedere avond vertoont de Pleinbioscoop Rotterdam een korte film. De meeste korte films zijn onderdeel van onze kortefilmcompetitie En Plein Public. Uit bijna 100 inzendingen zijn er 14 films geselecteerd door onze programmeur. De vakjury zal uit deze selectie twee winnaars kiezen: de hoofdprijs (En Plein Public Award t.w.v. 2.000 euro) en de prijs voor het beste geluidsontwerp.

Pitchen op het Plein

Ook was er in 2017 aandacht voor korte films die nog niet zijn gerealiseerd, bij het project Pitchen op het Plein. Dit project, in samenwerking met Cinecrowd en VSB Fonds, gaf filmmakers de kans hun toekomstige project te pitchen voor het publiek van de Pleinbioscoop. Het publiek kan haar waardering voor het plan tonen door ter plekke het statiegeld op hun bekers te doneren aan de crowdfundingcampagne van de filmmaker.

Coming to your Senses

In het kader van dit programma, waarbij de dovencultuur centraal staat, heeft Pleinbioscoop het initiatief genomen tot twee korte films die op 25 augustus in première zullen gaan. Het gaat om de film ‘Sudden Deaf’ een productie van 48 Hour Film Project Rotterdam en regisseur Marc Eikelenboom en een gelegenheidsgedicht van Stadsdichter Derek Otte, dat is vertaald naar gebarentaal. De handen van de gebarentolk worden poëtisch in beeld gebracht, met (live) voice-over van Derek. Dit project werd geregisseerd door Dominique van Ommen. Deze films dingen overigens niet mee naar de En Plein Public Award.

 


Programma En Plein Public 2017

 

Deze korte films zijn genomineerd voor de En Plein Public Award 2017

10 augustus – BUBA EN SHARON – Chiel Aldershoff

Hartverscheurende Tv-documentaire laat zien hoe het verbod op het houden van wilde dieren in een circus emotionele gevolgen heeft voor zowel mens als dier – in dit geval een olifant. Gemaakt voor NPO / Zapp Echt Gebeurd.

11 augustus – GREEN SCREEN GRINGO – Douwe Dijkstra

Achter een groen scherm vindt een buitenlander zijn weg in een betoverend en tegelijkertijd turbulent Brazilië.  Waar de straten een podium zijn voor politiek, kunst en affectie, kan een gringo alleen maar toekijken. Een soort mix-tape portret van het modern Brazilië gezien door de ogen van een bezoeker.

14 augustus – PENSIONADO  – Shariff Nasr

Na 29 jaar lopendebandwerk in de chipsfabriek, zwaait Peter af. Een komische film over de kunst van het afscheid nemen. Met o.a. John Buijsman. Een publieksfavoriet van het 48 Hour Film Project Rotterdam 2016.

15 augustus – MORGEN IS ER ZON – Jasper Scholten

Publiekswinnaar en beste regie in het 48 Hour Project Utrecht 2016. Komische film waarin het jonge roodharige meisje Annie besluit om haar pester op een heel bijzondere manier terug te pakken.

15 augustus – UNDERDOG – Marc Eikelenboom

In deze film krijgt de arrogante Martial Arts-acteur (Peter Post) het aan de stok met een onzekere hondentrainster (Rian Gerritsen). Van de 44 teams, die meededen aan het 48 Hour Film Project Rotterdam 2016, was het de favoriet van jury én publiek.

16 augustus – KOPSTOOT – Daan Bunnik

De 15-jarige Tobias merkt dat de ooit zo vanzelfsprekende relatie met zijn drie jaar oudere broer Lucas aan het veranderen is. Er is verwijdering ontstaan, maar Tobias heft ook nog een beschermende kant. Sfeervol intiem drama.

17 augustus – CHEAPNESS – Martin Meijburg

Ultrakorte found footage film is een ode aan het VHS tijdperk – met suggestieve muziek gemaakt door de regisseur.

17 augustus – AAA (MEIN HERZ) – Katarina Zdjelar

Een in 1 shot gemaakte film toont een jonge vrouw die vier totaal verschillende composities simultaan uitvoert. Ze houdt de toonhoogte van de composities terwijl ze de oorspronkelijke stijl, ritme en tempo van de stukken behoudt. Stilte, muziek, geluid en woorden alterneren en botsen.

18 augustus – SPELLETJESAVOND – Jan van Gorkum

Spelletjesavond is een zwarte komedie/thriller over spelletjes, mensen die willen winnen en het kennismaken met de schoonfamilie. Eerste kennismakingen met de schoonfamilie zijn vaak al ongemakkelijk genoeg, maar in combinatie met een spelletjesavond, en iets té fanatieke spelers, is het de ideale mix voor ellende.  Publieksprijs Eindhoven Film Festival.

19 augustus – LILY – Florence Bouvy

Studentenfilm van de Nederlandse Filmacademie zit hoofdpersoon de jonge Lily – op weg naar een voetbalwedstrijd – dicht op de huid. Een intiem, kwetsbaar liefdesdrama met enkele gevolgen.

20 augustus – A NATION OUT OF TIME – Colin Langenberg

Regisseur: “Tijdens een recente trip naar Madurodam met een camera vroeg ik me af hoe ik het gefilmde tot iets samenhangends kon maken. En toen bedacht ik: wat als dit de werkelijkheid was? Wat als dit het lot is van de Hollandse natie – voor altijd uitgesteld in de tijd, voor het vermaak van reuzen ver weg?”

20 augustus – EXTRAPOLATE – Johan Rijpma

In deze met de hand getekende animatie wordt een lijn doorgetrokken op een raster. Als de lijn het raster verlaat, verspreidt het proces zich naar de omgeving en wordt het weerspiegeld. Voorbij elke grens veroorzaakt de extrapolatie van beweging vervorming op een systematische, maar speculatieve manier.

22 augustus – MERYEM – Reber Dosky

Deze korte documentaire, gemaakt tijdens de slag om de Syrische stad Kobani, toont de vrouwen die centraal staan in de strijd tegen I.S. Met stoïcijnse volharding en hulp van Amerikaanse luchtaanvallen leiden deze vrouwen het gevecht voor de vrijheid.

24 augustus – REMEMBER TO CHECK OUT – Hiba Vink

De levens van een breekbare oude vrouw en een gejaagde gescheiden vader raken elkaar op een doordeweekse dag in de tram. Vanuit de verwonderde, gelaten blik van de bejaarde vrouw wordt het bonte en hectische stadsleven getoond. Contrastrijk zwartwit gefotografeerd. Gemaakt in het kader van NTR Kort!