Stuur nu je korte film in voor En Plein Public 2018!

Meer informatie

Korte Film 2017

We feliciteren regisseur Shariff Nasr en zijn team van harte met het winnen van de En Plein Public Award 2017, voor de film Pensionado!

Bekijk de film hier.

Green Screen Gringo van Douwe Dijkstra won de prijs voor beste Soundtrack/Geluidsontwerp.

Bijna iedere avond vertoont de Pleinbioscoop Rotterdam een korte film. De meeste korte films zijn onderdeel van onze kortefilmcompetitie En Plein Public. Uit bijna 100 inzendingen zijn er 14 films geselecteerd door onze programmeur. De vakjury zal uit deze selectie twee winnaars kiezen: de hoofdprijs (En Plein Public Award t.w.v. 2.000 euro) en de prijs voor het beste geluidsontwerp.

Pitchen op het Plein
Ook is er aandacht voor korte films die nog niet zijn gerealiseerd, bij het project Pitchen op het Plein. Dit project, in samenwerking met Cinecrowd en VSB Fonds, geeft filmmakers de kans hun toekomstige project te pitchen voor het publiek van de Pleinbioscoop. Het publiek kan haar waardering voor het plan tonen door ter plekke het statiegeld op hun bekers aan de crowdfundingcampagne van de filmmaker te doneren.

Coming to your Senses
In het kader van dit programma, waarbij de dovencultuur centraal staat, heeft Pleinbioscoop het initiatief genomen tot twee korte films die op 25 augustus in première zullen gaan. Het gaat om de film ‘Sudden Deaf’ een productie van 48 Hour Film Project Rotterdam en regisseur Marc Eikelenboom en een gelegenheidsgedicht van Stadsdichter Derek Otte, dat is vertaald naar gebarentaal. De handen van de gebarentolk worden poëtisch in beeld gebracht, met (live) voice-over van Derek. Dit project werd geregisseerd door Dominique van Ommen. Deze films dingen overigens niet mee naar de En Plein Public Award.

 

Het kortefilmprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door

En Plein Public 2017

 

Deze korte films zijn genomineerd voor de En Plein Public Award 2017

10 augustus – BUBA EN SHARON – Chiel Aldershoff

Hartverscheurende Tv-documentaire laat zien hoe het verbod op het houden van wilde dieren in een circus emotionele gevolgen heeft voor zowel mens als dier – in dit geval een olifant. Gemaakt voor NPO / Zapp Echt Gebeurd.

11 augustus – GREEN SCREEN GRINGO – Douwe Dijkstra

Achter een groen scherm vindt een buitenlander zijn weg in een betoverend en tegelijkertijd turbulent Brazilië.  Waar de straten een podium zijn voor politiek, kunst en affectie, kan een gringo alleen maar toekijken. Een soort mix-tape portret van het modern Brazilië gezien door de ogen van een bezoeker.

14 augustus – PENSIONADO  – Shariff Nasr

Na 29 jaar lopendebandwerk in de chipsfabriek, zwaait Peter af. Een komische film over de kunst van het afscheid nemen. Met o.a. John Buijsman. Een publieksfavoriet van het 48 Hour Film Project Rotterdam 2016.

15 augustus – MORGEN IS ER ZON – Jasper Scholten

Publiekswinnaar en beste regie in het 48 Hour Project Utrecht 2016. Komische film waarin het jonge roodharige meisje Annie besluit om haar pester op een heel bijzondere manier terug te pakken.

15 augustus – UNDERDOG – Marc Eikelenboom

In deze film krijgt de arrogante Martial Arts-acteur (Peter Post) het aan de stok met een onzekere hondentrainster (Rian Gerritsen). Van de 44 teams, die meededen aan het 48 Hour Film Project Rotterdam 2016, was het de favoriet van jury én publiek.

16 augustus – KOPSTOOT – Daan Bunnik

De 15-jarige Tobias merkt dat de ooit zo vanzelfsprekende relatie met zijn drie jaar oudere broer Lucas aan het veranderen is. Er is verwijdering ontstaan, maar Tobias heft ook nog een beschermende kant. Sfeervol intiem drama.

17 augustus – CHEAPNESS – Martin Meijburg

Ultrakorte found footage film is een ode aan het VHS tijdperk – met suggestieve muziek gemaakt door de regisseur.

17 augustus – AAA (MEIN HERZ) – Katarina Zdjelar

Een in 1 shot gemaakte film toont een jonge vrouw die vier totaal verschillende composities simultaan uitvoert. Ze houdt de toonhoogte van de composities terwijl ze de oorspronkelijke stijl, ritme en tempo van de stukken behoudt. Stilte, muziek, geluid en woorden alterneren en botsen.

18 augustus – SPELLETJESAVOND – Jan van Gorkum

Spelletjesavond is een zwarte komedie/thriller over spelletjes, mensen die willen winnen en het kennismaken met de schoonfamilie. Eerste kennismakingen met de schoonfamilie zijn vaak al ongemakkelijk genoeg, maar in combinatie met een spelletjesavond, en iets té fanatieke spelers, is het de ideale mix voor ellende.  Publieksprijs Eindhoven Film Festival.

19 augustus – LILY – Florence Bouvy

Studentenfilm van de Nederlandse Filmacademie zit hoofdpersoon de jonge Lily – op weg naar een voetbalwedstrijd – dicht op de huid. Een intiem, kwetsbaar liefdesdrama met enkele gevolgen.

20 augustus – A NATION OUT OF TIME – Colin Langenberg

Regisseur: “Tijdens een recente trip naar Madurodam met een camera vroeg ik me af hoe ik het gefilmde tot iets samenhangends kon maken. En toen bedacht ik: wat als dit de werkelijkheid was? Wat als dit het lot is van de Hollandse natie – voor altijd uitgesteld in de tijd, voor het vermaak van reuzen ver weg?”

20 augustus – EXTRAPOLATE – Johan Rijpma

In deze met de hand getekende animatie wordt een lijn doorgetrokken op een raster. Als de lijn het raster verlaat, verspreidt het proces zich naar de omgeving en wordt het weerspiegeld. Voorbij elke grens veroorzaakt de extrapolatie van beweging vervorming op een systematische, maar speculatieve manier.

22 augustus – MERYEM – Reber Dosky

Deze korte documentaire, gemaakt tijdens de slag om de Syrische stad Kobani, toont de vrouwen die centraal staan in de strijd tegen I.S. Met stoïcijnse volharding en hulp van Amerikaanse luchtaanvallen leiden deze vrouwen het gevecht voor de vrijheid.

24 augustus – REMEMBER TO CHECK OUT – Hiba Vink

De levens van een breekbare oude vrouw en een gejaagde gescheiden vader raken elkaar op een doordeweekse dag in de tram. Vanuit de verwonderde, gelaten blik van de bejaarde vrouw wordt het bonte en hectische stadsleven getoond. Contrastrijk zwartwit gefotografeerd. Gemaakt in het kader van NTR Kort!


Programma Pitchen op het Plein

 

12 Augustus – AFMEREN
Regie: Reyndert Guiljam

De Poolse Marek runt samen met zijn zus Janina een kleine kruidenierszaak. Met de
opbrengst ondersteunen ze hun ouders die terug zijn gegaan naar Polen. Een van
de vaste klanten in de winkel is Theo. Een zeeman op leeftijd die nog graag een laatste grote reis wil maken met zijn schip. Omdat Theo slecht ter been is besluit Marek hem te helpen om het schip klaar te maken voor vertrek. Marek heeft een zwak voor de zonderlinge Theo, maar in het intensieve contact tussen de twee komt de schaduwzijde van de zeeman steeds meer aan de oppervlakte.

21 Augustus – GLAD IJS
Regie: Joosje Duk

Glad IJs speelt zich af in en rondom het
gevonden voorwerpen loket van een openbare ijsbaan, waar een medewerker twee jongens op een bankje aan de kant van de baan ziet, stil zittend met rugzakken voor zich. De jongens bewegen nauwelijks, praten niet en kijken onrustig om zich heen. In zijn hoofd probeert de medewerker alles op een rijtje te zetten, maar na het analyseren van wat er voor hem gebeurt, lijkt er maar één ding op te zitten. Hij móet actie ondernemen. Wordt hij de held van de ijsbaan en redt hij de dag?

 

in samenwerking met