Over En Plein Public 2017

Wij zijn weer op zoek naar filmmakers die hun recent voltooide korte film (2016 of 2017) van maximaal 15 minuten willen inzenden. Alle stijlen en genres zijn welkom.

En Plein Public is de kortefilmcompetitie van de Pleinbioscoop Rotterdam. In augustus vertonen we jaarlijks 15 korte films als voorfilm tijdens de grootste openluchtbioscoop van Europa. Een vakjury kiest de winnaar van een aanmoedigingsprijs van 1.000,- euro.

Inzenden

Inzenden kan tot en met 5 juli. Stuur een online viewing link (bv. Vimeo of Youtube) naar: kortefilm@pleinbioscooprotterdam.nl.

Vermeld hierbij altijd de naam van de maker(s), de contactpersoon en een telefoonnummer waarop deze bereikbaar is.

Als onderdeel van het 30 jarig jubileum van de Pleinbioscoop brengen wij dit jaar een ode aan de filmmuziek. Muziekvideo’s en andere geluidsexperimenten met beeld zijn daarom zeker ook welkom. De film met de beste soundtrack krijgt dit jaar een speciale prijs.

Voorwaarden

Indien je een film wil inzenden die niet aan de voorwaarden voldoet, neem dan eerst even contact met ons op. De organisatie behoudt zich het recht om films, die achteraf niet aan de voorwaarden blijken te voldoen, uit te sluiten van competitie. Ook wanneer deze in eerste instantie wel geselecteerd waren.

  • Films kunnen worden ingezonden tot en met 5 juli 2017.
  • Alle genres zijn welkom en het is toegestaan om meerdere films per maker in te zenden.
  • De maximale duur is 15 minuten.
  • De film moet online beschikbaar zijn voor viewing van programmeur en jury.
  • De film is voltooid óf voor het eerst vertoond in 2016 of later.
  • Voor vertoning op de Pleinbioscoop is HD beeldkwaliteit beschikbaar (1920 x 1080p of – hoger). Ook de geluidskwaliteit moet adequaat zijn.
  • Op de Pleinbioscoop kunnen in principe alleen digitale bestanden en DCP’s vertoond worden.

Korte film en de Pleinbioscoop

De Pleinbioscoop vertoont sinds 1987 films in de open lucht met het Rotterdamse Museumpark als thuisbasis. Bijzonder is onder andere het megagrote scherm (15 x 25 meter) in combinatie met de centrale locatie in de stad. Sinds jaar en dag worden er korte films vertoond als een amuse bij de hoofdfilm. De korte filmcompetitie En Plein Public viert dit jaar het vijfjarig jubileum.

In 2016 werd door Barry Atsma de En Plein Public Award 2016 uitgereikt aan de film ‘Edmond’ van Nina Gantz. Tevens was er een speciale vermelding voor de documentaire ‘Uit op de Hoogstraat’ van Esmée van Loon en Manouk Moreau.

Contact

kortefilm@pleinbioscooprotterdam.nl
T 010 411 66 93

Kortefilmprogramma 2016

10 augustus: Edmond – Nina Gantz (9 minuten)

Een zwarte komedie over een man met kannibalistische neigingen. In zijn gedachten gaat hij op zoek naar de bron van al zijn misère. Aandoenlijke animatiefilm won prestigieuze BAFTA-Award eerder dit jaar.

10 augustus: Vonk – Kuba Szutkowski, Edgar Kapp (8 minuten)

Een tengere taartenbezorger en een eenzame lasser ontmoeten elkaar door tegenspoed. Onder een komische laag schuilt een tedere film, gedragen door Jack Wouterse en Wart Kamps, die elkaar goed aanvullen. De film was een van de Audience Award-winnaars van het 48 Hour Film Project Rotterdam 2015.

11 augustus: Vuoto – Guido F.G. Jeurissen (6 minuten)

Vuoto is een visueel gedicht over een man die tevergeefs aan de herinneringen van een verloren liefde blijft vastklampen. Hoe meer hij zijn herinneringen probeert om te vormen naar het heden, hoe verder hij weg staat van de realiteit.

13 augustus: Bingo! – Patrick Schoenmaker (2 ½ minuten)

De bingoavond in een treurig verzorgingshuis is het enige lichtpuntje voor de kwieke bejaarde Gerda. Nog één vakje heeft ze open op haar kaart. Als dan het laatste bingoballetje onverwacht verdwijnt, begint ze een absurde zoektocht. Alsof haar leven ervan afhangt gaat ze in deze animatiefilm tot het uiterste om de bingo-uitslag boven water te krijgen.

15 augustus: Gips – Jeroen Houben (10 minuten)

Eén dag voordat de familie Westhoff op vakantie gaat, breekt zoon Pelle (12) z’n arm. In de gipskamer raakt Pelle gebiologeerd door een leeftijdgenoot met een gipsarm die helemaal is onder getekend. Eenmaal op de camping in Frankrijk sluit de familie Westhoff moeiteloos vriendschappen, behalve Pelle die met een maagdelijk witte arm terug naar Nederland dreigt te keren. Zomerse coming-of-age film.

16 augustus: Hemelpoort – Chris de Krijger, Mischa Dols (11 minuten)

Wanneer een laat-veertiger een dodelijk ongeluk krijgt komt hij bij de hemelpoort. Daar krijgt hij te horen dat hij één aardse herinnering mag herbeleven. Wat kiest hij? Een droogkomische vertelling boordevol gedetailleerde gebeurtenissen.

17 augustus: Expired – Kelly Joanne Jenkins (9 minuten)

In deze tragikomische korte film, waarvan de vertaling “Voorbij de datum” is, schittert de bekende Nederlandse acteur Peter Faber als een bejaarde man wiens leven zo goed als voorbij is. Het einde is nabij, maar lijkt soms verder dan ooit.

18 augustus: Uit op de Hoogstraat – Esmée van Loon, Manouk Moreau (9 minuten)

Film van de Willem de Kooning Academie evoceert op sobere, stemmige wijze de bijzondere bioscoopbelevenis in het Rotterdam van voor de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van interviews en archiefbeelden. De Hoogstraat was vlak voor de oorlog de gezelligste winkelstraat van Rotterdam en werd bij het bombardement van 14 mei 1940 totaal verwoest.

19 augustus: Paniek! – Joost Lieuwma (6 minuten)

De zon schijnt, het is een heerlijke dag voor een zomers uitstapje. Opgewekt gaat Marja op weg, maar in de auto wordt ze plotseling overvallen door paniekgedachten. Heeft ze het gas wel uitgedaan? De kraan dichtgedraaid? Oma niet buitengesloten? Wat als een inbreker een open raam aantreft? In deze frisse animatiekomedie nemen de denkbeeldige drama’s steeds absurdere vormen aan.

20 augustus: Three Dimensions of Time – Pim Zwier (14 minuten)

Drie momenten in de tijd worden gevangen in drie lagen van gekleurde beelden die gelijktijdig worden vertoond. Samen vormen ze fullcolour beelden van de elementen die door de tijd heen volharden. Simultane voorbijgaande elementen bewegen in enkelvoudige kleuren, als herinneringen of geesten.

21 augustus: 9 Days from my window in Aleppo – Thomas Vroege, Floor van der Meulen, Issa Touma (13 minuten)

Op een ochtend in augustus 2012 ziet de Syrische fotograaf Issa Touma studenten met zandzakken zeulen in zijn straat. Het blijkt het begin van de Syrische opstand in de stad Aleppo. Hij pakt zijn camera en legt de eerste negen dagen vanuit zijn raam vast. Een buitengewone blik op een oorlog die al ruim drie jaar duurt.

22 augustus: Vandaag is van ons – Joris Noordenbos (10 minuten)

Een film over vriendschap en sterfelijkheid. Het vertelt het verhaal van Julius en zijn twee beste vrienden. Een van deze jongens is ongeneeslijk ziek. Om grip te krijgen op dit naderende verlies besluit Julius met zijn vrienden naar een slachthuis te gaan. Wat ogenschijnlijk begint als een speels avontuur, blijkt een zoektocht naar antwoorden.

23 augustus: Babatunde – Dwight Fagbamila (15 minuten)

De vader van een jong gezin sterft een mythische dood terwijl hij van hen vlucht. Bij de geboorte van zijn kleinkind wordt zijn geest teruggehaald naar de aarde, en aanschouwt hij hoe zijn zoon in dezelfde voetstappen dreigt te treden als hijzelf. Intrigerende afstudeerfilm van de AKV St. Joost (Breda).